Röportaj: Betül Altınsoy
Öncelikle “Lal Balıklar” kitabınız hayırlı olsun. Okuyucularımıza kendinizden bahseder misiniz?
Teşekkür ediyorum. Ege Üniversitesi’nden su ürünleri mühendisliği mezunuyum. Kendi işimi kurarak başladığım meslek hayatıma denizcilik liselerinde eğitmenlikle devam ettim ve son olarak iş güvenliği uzmanlığından emekli oldum. Erkek evlât annesiyim. Hâlen İstanbul Üniversitesi’nde sosyoloji bölümüne devam ediyorum. Cumba Kültür Sanat Platformu’nun Marmara ve Ege bölgeleri temsilcisiyim aynı zamanda.
Kitap yazma fikriniz ilk ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?
Postallidenizkizi adındaki bloğumda deneme, öykü ve yazılarımı paylaşıyordum. Yazılarıma olumlu geri dönüşler olunca hayalimi gerçekleştirmek için harekete geçtim. Aslında kitap fikrim için ilk maya, ilkokulda çocuk yılı sebebiyle yazdığım bir öyküye dayanır.
Lal Balıklar kitabımda Mansiyondan Kitaba Fora adlı öykümde yazdığım gibi.
Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?
Yazmayı öğrendiğimden beri diyebiliriz. Kitaplara hep not alırdım, okuduklarımdan esinlenerek. Reklamcı bir arkadaşım için bir ara slogan cümleler bile yazdım.
Günümüzde yazma teknikleri, yazma biçimleri, yenilikçi bakış/yazar açısından nelere değinmek istersiniz?
Sanırım benim de farklı bir kalemim var, diğer günümüz yazarlarına göre. Objeleri duyguya çevirerek kendimi ifade etmeyi seviyorum. Denizci olduğum için çoğu yazıma denizi ya da denizcilik terimlerini koymayı seviyorum. Lal Balıklar kitabımda yer alan Göç Mevsimi yazımı okuyunca anlayacaktır okuyucumuz.
Yazarlık atölyelerine katılıp aynı tarz eserler çıkaran yazarlar çoğaldı diye düşünüyorum. Ben hiç yazarlık eğitimi almadım. Almayı düşünüyor musunuz derseniz de elbette, eğitim her zaman katkı sağlar. Yazabilmek için okumak şart.
Şu an hangi kitapları okuyorsunuz?
Marmara Adası Edebiyat Günleri’ne katıldığımda Oya Baydar, Mine Söğüt, Mahir Ünsal Eriş, Murat Uyurkulak ve Ayfer Tunç’un kitaplarını imzalı almıştım. Şu sıralar onları okuyorum. Derslerden fırsat buldukça tabiî.
Hayal gücü, yazmaya etken mi peki?
Bence hayal gücü etkili. Edebiyatın her türünde hem de.
Çocukken anneannemlere gittiğimizde bahçede küçük kardeşlerime masallar anlatırdım. Hem de hiç okumadığım hâlde. Keşke o masalları hatırlayıp yazabilsem…
Yeni çalışmalarınız var mı, varsa neler?
Elbette not defterim ve kurşun kalemim her zaman yanımdadır. Yoksa da telefonuma not alırım. Gördüğüm, duyduğum şeyler hep fikirdir. İkinci kitabım için hazırlıklar devam ediyor.
Yerel gazetede yazılarım yayınlanıyor artık, birdi, iki gazete oldu. Kendi bloğumda da aktif olarak paylaşımlar yapıyorum.
Sorularıma verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkür ederim. Siz bir şey eklemek ister misiniz?
Ben teşekkür ediyorum size, benim gibi yerel yazarların kitlelere ulaşmasında aracı olduğunuz için. Kitap günlerine ve söyleşilere katılmak bireysel olarak artık zorlaştı. Hatta pek çok kitap günleri iptal edildi bu sene. Umarım okuyan, okutan sayımız artar.
Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.