10.3 C
Ankara
28. Mart. 2024
No menu items!
Ana Sayfa Sağlık Cengiz Kesici Yazdı - Sınav Öncesi Beslenme

Cengiz Kesici Yazdı – Sınav Öncesi Beslenme

Kısa adı USAYDER olan ve Ankara’da kurulu bulunan Uluslararası Sağlıklı Yaşam Derneği Genel Başkanı Uzman Gıda Mühendisi Cengiz Kesici’den sınav öncesi beslenmenin önemi konulu bir açıklama yayınlandı.

Açıklama şöyle:

Öğrenciler sınav öncesi ve sınav sabahı yoğun stres içinde olmaktadırlar. Stres ve heyecan ise insan vücudunun enerji tüketimini artırmaktadır. Sınavlarda hiçbir besin başarıyı tek başına, mucizevî bir şekilde etkilemez. Tüm öğrencilerimizin, özellikle bu günlerde beslenme kurallarına uymaları oldukça önemlidir.

Sınav Öncesi ve Sınav Esnası Beslenme Önerileri:

Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında; içecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan besinlerden oluşan bir mönü bulunmalıdır.
Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzelere ve kuru meyvelerin tercih edilmesi önemlidir.
Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir.
Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı artırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunmaktadır. Oysa karbonhidrattan zengin bu besinler tam tersi gevşemeye neden olmaktadır. Bu nedenle sınav öncesi ve sınav esnasında; şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik, kuru incir ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir.
Fırında veya ızgara olarak hazırlanmış balık, tavuk, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilmelidir. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar, içerdiği yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar.
Sınav esnasında susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalı, sınavda su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suyu tüketmenin, hem sıvı ihtiyacını karşılayacağı, hem de konsantrasyonu artıracağı unutulmamalıdır.
Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle günlük kahve tüketimin en fazla 2 fincan kahve/çay ile sınırlandırılması önemlidir.

Cengiz KESİCİ
Uzman Gıda Mühendisi
Uluslararası Sağlıklı Yaşam Derneği Genel Başkanı

- Advertisment -

En popüler

Şair Kerem TAŞKIN-Tekne

TEKNE Suda öyle bir tekne, Sahibini bekler, sessiz sakince Yelkenleri süzülür, rüzgar estikçe. Mavidir gökyüzü Yankılanır üstünde Martıların çığlıkları düşüncelerimde Kaptanını bekler sakince Yüreğim sende hissediyorum Tıpkı benim gibi, Tekne gibi Senin gelmeni bekliyorum. Şair Kerem TAŞKIN Adapazarı-25.03.2024

Yiğit Emir AHİ’nin Değerli Yazar Esra ODMAN İYİER İle Söyleşisi

Merhaba, öncelikle âdettendir sorulur, kimdir Esra ODMAN İYİER? Merhaba. Öncelikle size ve ekibinize çok teşekkür ediyorum. 1969 İstanbul doğumluyum. Neredeyse 14 yaşından beri yazıyorum. Şiirlerle başladığım...

Devlet Bahçeli:Nevruz, Milletimizi Ortak Amaç ve Kaderde Buluşturan Köklü Bir Kaynaşma Fırsatı Olması Bakımından Bizimdir, Bize Has Kadim Bir Emanettir.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ’nin, 20 Mart 2024 tarihli sosyal medya hesabı X üzerinden yayınladıkları Nevruz Bayramı Kutlama mesajının tam metnini...

Değerli Yazar Fikriye Doğan İle Röportaj

Röportaj: Ceren AVCI Soru. Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Cevap.1975 Sivas doğumluyum. Küçük yaşlardan itibaren ailemle birlikte İstanbul’da yaşamaya başladık. İlkokul sonrası hayat şartları yüzünden, aileme...

Son Yorumlar