10.3 C
Ankara
2. Ekim. 2023
No menu items!
Ana Sayfa Diğer Eğitim Mehtap Akgül Yazdı-İmtihan

Mehtap Akgül Yazdı-İmtihan

(Sadelik ve Netlik Üzerine)

Ne diyordu yazar: Gölgesinde asla oturamayacağını bilerek ağaçlar diken bir insan, en azından yaşamın anlamını çözmeye başlamıştır.

Kıymetli okurlarım, hayata ve umuda dair yazdığım gönül sayfama hoş geldiniz.

– Kötüye mi düştün? Haydi, başa dön!

Yaşam mücadelesi kimimize göre basıp geçmek, kimimize göre kalbe dokunarak geçmek kimimize göre ise de hayatta onurlu kalabilmek için savaşın ta kendisidir.

Şşşt, Siz hangisisiniz?

Genellikle otizme dair işlediğim konulara bugün bir yenisi eklemliyim diyerek kalemimi elime aldım, kahvemi yudumladım ve gözlerimi kapayarak etraflıca düşündüm. Zihnimdeki ses şöyle diyordu mücadeleni yaz.  Ve şöyle bir soru geldi aklıma… Otizm mi beni yoruyor yoksa otizmin çözüm yollarını bilip yeterli imkanları sağlayamamak mı? Kim bilir kaç özel ebeveyn ya da kaç sorumluluk duygusuna sahip insan kendi imkanlarıyla savaşmakta dedim kendi kendime.

“Öyleyse bugün başa dön, herhangi bir durum veya konuyu imanlı iradenle ve azminle aşabileceğini zihnine yerleştir. Elinden geleni yap gerisini yüce yaradana bırak.

Belli mi olur? Bakarsın umut olur.”

İmtihan içinde imtihan vardır. Derlen toparlan da ufak bir imtihana satma kendini.

-Mevlana-

İmtihanlarımdan biri olan Otizm üzerine diyeceklerim; Otizmde en büyük problem, erken dönemde nitelikli ve yoğun özel eğitim uygulamalarının eksikliğidir. Bu eksilik devamında ailelere bitmek bilmeyen sorunlar dolu bir hayatı getirir. Otizmli çocuk ise yabancılaştığı dünya üzerinde hayata tutunma gayreti her geçen gün artar.

Öyleyse otizmde mücadelede en önemli ihtiyaçlar ve çözüm yolları nelerdir?

*Otizmin erken teşhisi önemlidir. Bu konu Ülkemizde ne yazık ki ender sayıda profesyonelleşmiş hekimlerle mümkündür.

* Erken tanı sonrası otizm için hızlı müdahale gereklidir. Bu da çocuğun düzeyine göre özel eğitim uygulamaları ile temas bulmasıyla mümkündür. Ülkemizde Otizmde bilimsel temeli olan eğitim modeli yani “uygulamalı davranış analizi / ABA” eğitimini tüm müfredatları ve donanımıyla otizmli çocuğa veren devlet okulu ve özel eğitim merkezleri sınırlı sayıdadır. Ancak önemli bir husus ise bu eğitimin her otizmli çocuğa ulaşamaması veya çok az ders saatleri (8-12 saat) ile rapor karşılığı verilmesidir. Ülkemizde Devlet hizmetlerimiz otizm konularında gelişmekte olsa da belirttiğim hususların acilen “OTİZM EYLEM PLANI” çerçevesinde uygulanması gereklidir.

*Özel ebeveynlere psiko sosyal alanda destek olunması gereklidir. Çünkü ebeveynler ihtiyaçları belirli oranda sağlanan zorlu koşullarla otizmle savaş vermektedir. Devletimizin kamu uygulamalarında otizme yönelik bu alanda çalışmaları olsa da disipliner yaklaşımla izlenen ailelerin ihtiyaçları yerel yönetimlerle de desteklenmelidir. Örneğin; Engelsiz yaşam merkezleri 81 ilde olmalıdır. Her yaşa uygun Gündüz bakım evleri de 81 İlimizde acilen hayata geçmelidir. Gündüz bakım evleri otizme yönelik, eğitim ve bakım sistemlerine ait tam kapasiteli olacak şekilde inşaa edilmelidir.

* Özel ebeveynlerin zorlu koşullarda eğitim aldırdığı ve ekonomik değeri yüksek olan terapi yöntemlerinin bilimselliği ilgili bilim kurulu tarafından incelenmeli ve geçerliliği olan terapilerin/eğitimlerin hızlıca devlet eğitim modeli sistemlerine eklenmesi sağlanmalıdır. Örneğin; spor, müzik, beslenme, konuşma terapi, ergoterepi ve yabancı dil eğitimi.

*Otizm bilim araştırma merkez ve laboratuvarları üniversitelerde veya hastanelerde açılmalıdır. Çünkü her geçen gün dünyamızda pandemiden daha hızlı ilerleyen otizmin şuanda neyden kaynaklandığı halen bilinmemektedir. Ülkemizde ender sayıda hekimlerce otizm teşhiş zamanında konulsa bile tedavi imkanları halen kısıtlıdır.

Evet, kıymetli okurlarım, ben özel bir anne olarak sizlere belirtebildiğim kısmi ihtiyaçları tüm özel gereksinimli bireylere ve de oğluma sunabilmek için azim ve kararlılıkla hayat mücadelemi sürdürüyorum.  Oğluma inanıyorum, emeklerimizin karşılığını ilahi gücün takdiri ile alacağımızı da biliyorum. Sizlere de “yeter ki umudu olsun insanın, niyeti hayr olsun akibeti de hayr olur” diyerek son sözlerimi belirtiyorum.

Şükretmeyi bilene, gönlündeki niyeti yüce Yaradana teslim edebilene Selam Olsun!

- Advertisment -

En popüler

Devlet Bahçeli: Terör Örgütleri ve Arkasındaki Destekçileri Ne Yaparlarsa Yapsınlar Asla Emellerine Muvaffak Olamayacaklardır.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ’nin, 1 Ekim 2023 tarihili sosyal medya hesabı X üzerinden yayınladıkları mesajlarını sunuyoruz. Bugün sabah Emniyet Genel Müdürlüğümüzü...

Faiq Alakbarli: Dünyanın Bütün Güçleri Türkiye-Azerbaycan Birliğini Hesaba Katmalı

Siyaset Bilimci Faiq Alakbarli son günlerde yaşanan olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle; Yerel nitelikteki askeri operasyonların Azerbaycan için geniş ufuklar açtı. Şehirlerimizin ve...

Yiğit Emir Ahi’nin Yazar Emre Timur İle Söyleşisi

Röportaj : Yiğit Emir AHİ Emre Bey, size klasik bir sorum olacak belki ama biz okurlarınız olarak Emre Bey’i biraz daha tanımak istesek sizin bize...

Mahir Adıbeş Gezdi ve Yazdı-Zamanın Sularla Aktığı Yer (AYDER)

İkindi vakti vardık Ayder’e, dostum Recep Yaşar otelde yerimizi hazırlatmış. Yollar çok kalabalık, araba park yerinde sıkıntı var. Çok sayıda seyahat otobüsleri trafiği yavaşlatıyor....

Son Yorumlar