Kıymetli okurlarım sadeliğin ve huzurun en yalın halini içeren mısralarıma hoş geldiniz.
Uzunca aradan sonra yine buluşmanın mutluluğuyla…
Otizme dair bilgi edindiğim ve tecrübe biriktirdiğim konuları biliyorsunuz ki her makalemde sizlere aktarıyorum. Bu hafta da Otizme ve hayata dair paylaşmak istediğim konu;
“Otizmde sporun önemi”
Otizm bilindiği üzere 0-3 yaş aralığında çocuğun zihinsel süreçlerin farklılıklarıyla kendini gösteren, davranış kazandırarak başarılı tabloya dönüşen ve hayat boyu süregelen insan olmanın en doğal halidir.
Otizmde Spor aktiviteleri hayati önem taşır.
Otizmli çocuklarda motor ve duyusal yolakların geliştirilmesi zor ve toplum tarafından imkânsız olarak görülse de spor ile bu mümkündür.
• Dikkat eksikliğini önler,
• Kas ve eklemlerin normal düzeyde kullanılmasını sağlar,
• Zayıf olan merkezi sinir sistemini güçlendirir,
• Duygularını ve kendisini keşfetmesini sağlar,
• Esnek olan ve dik durmaktan tuvalet alışkanlıklarına kadar birçok durumu etkileyen eklemlerin iyileştirilmesine katkı sağlar,
• Uyku düzeninde yaşanan sorunları minimum seviyeye indirir, çocuklara uyku düzeni kazandırır,
• Hiperaktiviteyi/hipoaktiviteyi kontrol altına alır,
• Çok sık rastlanılan bir durum olan obeziteyi önler, çocuğun yaşına uygun beden ağırlığına sahip olmasını sağlar,
• Kişilerle iletişim kurma korkusunu yenerek sosyal hayata dahil olmasına yardımcı olur.
Sporun Otizmde iyileştirici gücü özel eğitim anlayışımızın temel taşı sayılmalıdır, otizmli çocuklara, yaşlarına ve gelişim düzeylerine uygun olarak hazırlanan hedef bazlı spor programlarıyla fiziksel beceriler kazanılırken aynı zamanda beynin bu becerilerle aktif halde kullanılmasına katkı sağlar.
Oğlum 9 yaşında, su onun ilacı.. Yüzmeyi çok seviyor ve iyi bir yüzücü. Özel eğitimle, akran eğitimiyle ve alternatif yöntemlerle gelişimsel ilerleme gösteren özel çocuğum KaanTunam’a her anlamda bağımsız yaşamda aktif rol alacağına inanıyorum.
Devletimizin de son yıllarda Otizme dair katkılarını görmezden gelemeyeceğim. Umutla inançla engelleri yok sayarak zor koşulları iyileştire iyileştire onara onara güzel yarınlar göreceğimizi biliyorum. Özel gereksinimli bireylere yönelik ihtiyaç bazlı devlet hizmetleri daha da gelişecektir.
Doruk Davran ‘a ve tüm özel sporcuların başarılı serüvenlerini en derin duygularımla kalben yaşıyorum! diyerek sözlerimi sonlandırmak istiyorum.
Selam olsun imanlı iradeyle, mucizeleriyle yaşayan gönüllere…
Mehtap AKGÜL
BOSDER BAŞKANI