Mehtap Akgül Yazdı-Sağlıklı Gelişime Işık
Kıymetli okurlarım; Folik Asit kullanımının otizme olan etkisini hiç araştırdınız mı?
Yapılan araştırmalara göre anne adayını çok fazla folik asit almasıyla çocuklarında “otizm” görülme riski artabiliyor. Doğumdan sonra annelerin kanındaki folat seviyesini ölçen araştırmacılar, folat seviyesi normalin çok üzerinde olan annelerin çocuklarına göre, iki kat fazla oranda “Otizm Spektrum Bozukluğu” izlendiğini kaydetti. Folik asit kana karıştığı an itibariyle folat olarak adlandırılır. Yine kanında yüksek seviyede B12 vitamini görülen annelerin çocuklarında bu,”Otizm Spektrum Bozukluğu” görülme oranı normal seviyedekilere göre üç kat daha fazladır.
Dr. Ramkripa Raghavan, yürüttüğü çalışmanın yüksek folik asit ve B12 vitamini ile otizm riski arasında bir ilişki olabileceğini düşündüğünden, bu çalışmaların B12 ve folikasit vitaminlerinin vücuda ne kadarının fazla olarak nitelendirilmesi gerekiyor sorusuna cevabı, folik asit için 59 nm /L, B12 için 600pm /L sınır olarak kabul etmiştir.
Doktorlar, hamile olmayı düşünen veya hamile olan kadınlara, bebeğin sağlıklı beyin ve omurilik gelişimi için günlük folik asit takviyesi öneriyor.Kadınlarda gerekli izlemeler /tahliller yapılmadan fazlaca alınan vitaminlerin (folikasit, B12) sinir sistemi üzerinde olumsuz gelişimlerin görüleceği yine Dr. Raghavan tarafından söylenmiştir.
Dr. Raghavan hamile ve hamile kalmayı düşünen yukarıda belirttiğim vitamin izleme yöntemini kullanarak 1400 anne ve çocuktan toplanan veriler ışığında yürütülen araştırma yıllarca sürmüştür.Sonuçlar ise; otizmin gelişme riski ile yüksek seviyedeki folikasit ve B12 vitamini arasında bir ilişki kurulabileceğini gösteriyor. Fazla vitamine maruz kalan çocuklar diğerlerine göre 17 kat daha fazla otizm riski taşıyor. Yine de daha önce belirttiğim üzere; bu çalışmalar daha aydınlatıcı ve geniş araştırmalarla desteklenmelidir.
Siz değerli okurlarım; iyi bir beslenme düzeninin sağlıklı gebelik için şart olduğunu ve vitamin ihtiyacı tahliller neticesine göre doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Böylece otizm ve gelişimsel sağlık problemleri riski dahada azalabilecektir. Aldığınız her türlü sağlıklı önlemlere rağmen çocuğunuzda karşılaşacağınız Otizm spektrum bozukluğu durumunu; doğru eğitim, kaliteli sağlıklı yaşam tarzı ve olumsuz psikolojik etmenlerden uzak durarak başetmek ve güzel gelişimsel ilerlemeler kaydedildiğini görmek mümkündür.
Gelecek nesillerimize ışık tutan yüce iradelere Selam olsun!