Mehtap Akgül Yazdı – Zeka Aktivasyonları
Kıymetli okurlarım; halk arasında da bilindiği gibi Otizm ve üstün zeka arasında bağlantı olabilir. Otizm genlerini taşıyanların zeka testlerinde daha başarılı olabileceği belirlendi. İskoçya’daki Edinburgh ve Avustralya’daki Queensland üniversitelerinden bilimcilerinin araştırması, otizm riskini arttıran genleri üstün zeka ile ilişkili olabileceğini gösterdi. Bilimciler, yaklaşık 10 bin kişiyi bir dizi zeka testine tabi tuttu ve DNA larını inceledi. Hiç otizm belirtileri göstermeyen ancak bu sendromla bağlantılı genetik izler taşıyanların testlerde ortalamadan daha iyi sonuçlar elde ettiği görüldü.
Aynı testleri 921 ergen ikizle de tekrarlayan bilimciler, otizmle bağlantılı genlerin zeka ile ilişkili olduğuna dair daha fazla bilgiye ulaştılar.
Araştırmaya imza atanlardan Dr. Toni-Kim Clark’a göre, bulgular, otizm riskini arttıran genetik varyasyonların otizmli olmayanların zekasını olumlu yönde etkiliyor.
Prof. Nick Martin de Rain Man gibi filmlerde de otizm ve dehalık arasındaki “ince çizginin” ele alındığını hatırlatmış ve araştırmalarına göre, otizm riskini arttıra genlere sahip kişilerin spektrum belirtilerini göstermeyenlere avantaj sağladığına dikkat çekmiştir.
Bu araştırmalar “MolecularPsychiatry” dergisinde yayımlanmıştır.
Araştırmalara göre, otizm spektrum bozukluğundaki bazı bireylerin ortalama zekadan daha ileri düzeyde görsel ve konuşma becerisi gerektirmeyen akıl yürütme yetilerini kullanarak karmaşık sorunları çözebilmelerini sağlayan sözel olmayan zekaya sahip olduğu biliniyor.
Evet kıymetli okurlarım, otizm aslında uçsuz bucaksız, sonu tam anlamıyla bilinmeyen bir bilim disiplinidir.
Otizmi araştırmak, anlamak ve yaşayarak öğrenebilmek gerekir. Aksi takdirde bu unsurlardan birinin eksiliği, otizm tablosunu ve bu spektrumdaki bireyi tam anlamıyla karmaşaya götürür. Bu gibi eksiklerin önüne geçebilmek için ilk teşhis (doğru tanı ), kaliteli bilimsel eğitim ve empatili bir davranışsal yaklaşım, otizmli bireylerin hayata tutunmasında çok büyük öneme sahiptir.
Otizmde zeka düzeyine göre belirlenen hedefler ile adım adım kararlılıkla devam ettirilen bilimsel eğitim yöntemlerinde mutlak sonuç ise daha bağımsızca yaşayabilen bir bireydir. Amacımız, otizmli bireyi mutlu kılan ve kendi hayatını bağımsızca yaşamayı hedefleyen bir birey olarak yetiştirmek olmalıdır. Değerli okurlarım; bu sürecin her aşamasında “KABULLENME” çok önemlidir diyerek sözlerimi bitirmek istiyorum.
“Hayatta hiçbir şey korkmak için değildir.
Her şey anlaşılmak içindir.”
Farklılıkları taçlandırana ve hüznü gülümsetene, Selam olsun…