10.3 C
Ankara
14. Mayıs. 2024
No menu items!
Ana Sayfa Diğer Eğitim Rukiye Türeyen Yazdı-Hasret Duyulanlar

Rukiye Türeyen Yazdı-Hasret Duyulanlar

Herkes eksik olanın hasretini duyarmış… Bazıları küçükken kaybettiği annesinin, babasının, bazıları da yitirmiş sağlığının. İnsanoğlu bir sınav deryasında yüzer durur… Yüzerken ya bacağını vurur bir yere ya kolunu kaybeder veya işitme konuşma yetisi yok olur.

Bir tek sevdiklerimizin hasretini çekmeyiz.

Bazılarımız doğumda, kaza sonucu veya hastalık nedeniyle kaybettiğimiz uzuvlarımız için hasret duymaya başlarız.

Şu yalan dediğimiz dünyada sınavlarımızın getirisidir, hasret. Sağlığından yoksun bireyler daha iyi anlatır hasreti. Ben de sağlığından yoksun bir bireyim. Kendim gibi, özel gereksinimli bireylerden söz edeceğim sizlere sevgili okurlarım.

Engelliler günü münasebetiyle farkındalığımızı göstermek adına Sakarya Erenler İlçe Müftülüğü’nün düzenlediği etkinliğe katıldık annemle. Ben bu etkinliğe nasıl davet edildim öncelikle ondan bahsetmek istiyorum, çünkü benim için çok önemli.

Bir gün sık sık ziyaretiyle beni sevindiren bir hanım hocamızla bir başka hanım hocamız beni ziyarete gelmişlerdi. Sohbetimizin sonunda, “Rukiye’ciğim, benden bir isteğin, bir arzun var mı? Sn. Müftümüze ileteyim.” diye sordu. Elbette ki vardı. Biz özel gereksinimli bireyler de Kur’an okumayı öğrenmeliydik. Bizler de Kur ’an kurslarına gitmeliydik. Özel gereksinimli erkek kardeşlerimiz cemaatle camilerde namaz kılmalıydı. Hatta bizlerin de içinden hafızlar çıkamaz mıydı? Ben de beni ziyarete gelen müftülükte görev yapan hocalarımıza bu isteğimden bahsettim. Hocalarımız da, “Yakın zamanda müftülüğümüz tarafından engelli bireylerin yapabileceklerini göstermek adına bir etkinlik düzenlenecek. Katılmak ister misin sevgili Rukiye?” diye sordu bana. Ben de, “İmkân sağlanırsa katılabileceğimi söyledim.” Çünkü ben yatalak ve özel gereksinimli bireyim. Evden çıkmam zor oluyor. Aile bireyleri tarafından kaldırılıp indiriliyorum. Kolay değil 44 yaşındaki bir insanı kaldırmak.

O gün de beni kaldırıp tekerlekli sandalyeme yerleştirme görevi sağ olsun kardeşimin eşi, yani yengeme düşmüştü. Sonrasında belediyeden engelli taşıma aracı gelip beni aldı. Maneviyat yönünden yüksek bir ortamdaydık. Kimi görme organı olan gözleriyle sınanıyordu; kimi konuşma ve işitme organlarıyla sınavdaydı, kimi ise özel gereksinimliliğin yanında bir de kanserle mücadele ediyordu. Hani bazı insanlar bu saydığım rahatsızlıkları ceza görürken, bizler onların aksine bir nimet olarak görüyoruz. Çünkü şunu iyi biliyoruz ki uzuv eksiklerine, rahatsızlıklara sabredersek gerçek dünyada, yani ahirette cennet ve yüce Allah’ımızın cemalini görebilme umudumuz var.

Yanlış hatırlamıyorsam görme yetisini yitirmiş hanım öğrencimizin ismi Fatma idi.

Hem göremiyor hem kanser hastası bir ablamızdı. “Allah’ım.” dedim kendi kendime “Sen ne kadar çok seviyorsun ki iki nimeti bir arada vermişsin.” O kadar imrendim ki kendisine anlatamam. Onun o sabrına hayran kalmamak elde değil. Kabartma yazılı bir Kur’an-ı Kerim ile parmaklarıyla biz katılımcılara eşsiz bir Kur’an ziyafeti sundu. Şöyle bir şey söylemişti kendini tanıtırken Fatma ablamız: “Kur’an-ı Kerim öğrenemezsem, ben dilimin ve parmaklarımın hesabını Allah’a nasıl vereceğim?” Bu söylemi bizi bizden aldı. Sonra ben kendimi sorgulamaya başladım. “Sen ne yapıyorsun Rukiye?” dedim. “Sen cennet kazanmak için, yüceler yücesi Allah’ın cemalini görmek için ne yapıyorsun?” Neler yapmaya çalıştığımı yazımın sonunda açıklayacağım.

Farklı farklı engel gruplarında olsak da aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Onlardan biri de ismini umarım doğru hatırlıyorumdur; hanım öğrencimiz Aynur’du… Aynur işitme ve konuşma engeli olan bir kızımızdı. O da işaret diliyle dua okudu. “Kendinizi tanıtır mısınız?” denildiğinde kendinden bahsederken öyle bir şey söyledi ki etkinliğe katılan herkes buz kesti. Kızımız anlatıyor, ben bir yandan dinliyor, bir yandan da yine kendimi sorgulamaya başlamıştım. “Ben bunu niye daha önce düşünemedim?” diye.

Evliydi ve bebeği vardı. Bebek ağlarken duyamadığını söyledi. Hatta bir keresinde çocuğun ağladığını ve bir zaman sonra bakmaya gittiğinde çocuğunu yerde bulduğunu dile getirmişti. Hanım öğrencimiz bunu söylediği an ürpermiştim. Yazarken bile etkileniyorum. O, anlattıkça yüreğim burkuluyordu. Belki de onun hasret duyduğu tek şey evladının ağladığını duyup yanına gidebilmekti.

Yukarıdaki satırlarda da bahsettiğim gibi, maneviyat yüklü bir ortamdı. Yeni arkadaşlar edinmek, onlarla bir şeyler paylaşmak o kadar güzel ve anlamlıydı ki anlatamam.

Biz sağlığından yoksun bireyler kolay kolay bir yere gidemiyoruz. O yüzden gittiğimiz yerler bizlere değişik geliyor ve gittiğimiz yerleri kolay kolay unutamıyoruz. Gönül isterdi kursun gezilerine katılmak. Çünkü kurs zaman zaman özel gereksinimli bireyleri gezi düzenleyip camilere götürüyor. Gönül ister ki, değerli hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte o güzel gezilere katılmak. Gönül istiyor ama beden izin vermiyor.

Programın sonunda ben sahneye çıktım fakat konuşmadım. Yıllardır süregelen bir öksürüğüm var. Omurga yamukluğu nedeniyle öksürüyorum. Hareket ettiğimde konuşmaya çalıştığımda öksürük krizi tutuyor. Doktorlar, “Omurga yamukluğumun olduğunu, bu yüzden öksürdüğümü.” söylediler. İmtihanda olduğumu biliyorum ve dayanmaya çalışıyorum.

Yapay zekâ ile seslendirilen, etkinlikten iki gün önce kaleme aldığım yazımı yayınladılar.

Yazı da birçok konu vardı. Onlardan biri, beni ziyarete gelen hanım hocalarımıza söz ettiğim konu, özel gereksinimli bireylerinde engelsiz bir şekilde camilere veya Kur’an okumayı öğrenmek için kurslara gidebilmeleriydi. Özellikle de tekerlekli sandalyeli bireylerin rahatlıkla Kur’an kurslarına gidebilmeleriydi. Hocalarımızdan Allah razı olsun, araştırmaları sonucu; gördüm ki, Sakarya’da birçok nokta da engelsiz camilerimiz varmış. Bir yandan hocamız engelsiz camilerimizi söylerken, bir yandan karşımızda, barkovizyonda yayınlanıyordu. Önemli olan biz özel gereksinimli bireyleri, engelsiz camilerimizin bulunduğu noktalara ulaştıran bir araç. Hani büyük yolcu arabaları oluyor ya, onlardan olabilir. Tabii bunu yetkililer daha iyi bilir. Bizler de isteriz camilerin, Kur’an kursların doyumsuz maneviyatını tatmayı. Biz de isteriz herkes gibi Kur’an kurslarında Kur’an dersi almayı.

Gelelim benim Allah için ne yaptığıma. Elimden geldiğince Yüce Allah’ın biz Müslümanlara emrettiği ibadetleri yerine getirmeye çalışıyorum. Allah’ım inşallah kabul etsin.

Programın sonunda Sakarya Erenler İlçe Müftüsü Sn. Ahmet Koç, sahneye çıkıp anlamlı bir konuşma yaptıktan sonra, bizlere kendi elleriyle hediyeler sundu.

Başta bu güzel etkinliği düzenleyen Sn. Müftümüz Ahmet Koç’a, hocalarımıza, etkinliğe katılanlara teşekkürlerimi iletiyorum.

Dipnot: Etkinlik, 04 Aralık 2023 tarihinde yapılmıştır. Bazı aksilikler nedeniyle yazı gecikmiştir.

Bir dipnot daha, müftülük için yazdığım yazıyı merak edenler, @rukiyetureyenfkofficial İnstagram adresime bakabilirler.

- Advertisment -

En popüler

Betül Altınsoy’un Değerli Eğitimci/Yazar Ayşe Mercan Kara İle Söyleşisi

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Merhaba,1986 yazında Afyonkarahisar’ da dünyaya gözlerimi açmışım. Babamın tayini sebebiyle ülkemin en güzel şehirlerinden olan Bursa’da büyüdüm. Konya Selçuk üniversitesinde Türk...

Şair Kerem Taşkın – Sevinçler

Mutlu olmak sevince bağlı Sevinç kalbimde açıyor Çiçekler gibi coşuyor Kelebekler gibi uçuyor Sevinçler umutla dolu Bulutlar gibi bem beyaz İçinde yürür hayatın Neşe saçar yaşadıkların Umut et senin olsun Tüm yaşadıkların Sevgi içinde...

Değerli Ozan Aşık Rasim Genç İle Röportaj

Kendinizden bahseder misiniz? 1963 yılında Samsun Vezirköprü'ye bağlı Çorakdere köyünde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdi. Çok istemesine rağmen, imkânsızlıklar nedeniyle eğitimine devam edemedi. Çobanlıkla başlayan yaşamı, inşaat...

Devlet Bahçeli: Türk Birliğinin Hasretini Çekip Hayallerini Kuran Merhum Türkeş Bey’in İnanıyorum ki Ruhu Şad Olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin, “Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in 27.Vefat Yıldönümü” münasebetiyle yayınladıkları anma mesajını sunuyoruz. Türk siyaset ve demokrasi hayatına derin...

Son Yorumlar