10.3 C
Ankara
18. Mayıs. 2024
No menu items!
Ana Sayfa Diğer Eğitim Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesinin 2023-2024 Öğretim Yılı Ana Teması Belirlendi.

Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesinin 2023-2024 Öğretim Yılı Ana Teması Belirlendi.

2021 yılında Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi ve koordinatörlüğünde başlayan Türk dünyasının 15 bölgesinden 90 üniversite işbirliği ile sürmekte olan Türk Dünyasının gönüllülük esasına dayalı en geniş katılımlı projesidir. Projede 150 üzerinde bilim insanı, 200 bilge insan ve 500’den fazla gönüllü yer almaktadır. Toplam öğrenci sayısı ise 11000 (on bin) üzeridir. Bu projenin amacı, farklı bölgelerde yaşayan Türklerin kültürel anlamda aynılıklarının ve benzerliklerinin farkına varmasını sağlayarak dijital bir vatandaşlık bilinci oluşturmak ve dolayısıyla Türk dünyasının geleceğinin tasavvurunda ortak paydada hareket etme kapasitelerinin gelişimine katkı sağlamaktır. Yine Türk kültürüne ilgi duyan gençlerin kültürel değerlerimizi kazanmalarına imkân sağlamaktır.
Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi, Türk Devletleri Teşkilatının 2040 vizyon belgesinde “Önümüzdeki yirmi yılda Türk Devletleri Teşkilatı’nın önceliklerinin, gelişiminin ve gidişatının bir sonraki aşamasına rehberlik etmek için” üye devletlerin bağlılığını beyan ettiği hususlarda yer alan ve Üye Devletin ilgili makamları arasında etkin koordinasyon ve işbirliğinin teşvik edilmesi konularından olan “Türk Dünyası’nda birlik, beraberlik ve dayanışma bilincine sahip bir nesil yetiştirmek amacıyla gençlik hareketliliği, değişimi ve eğitimi konularında ortak projelerle gençlik işbirliğini, kapsamlı bölge içi işbirliğinin vazgeçilmez bir unsuru haline getirilmesi” maddesini doğrudan olmak üzere bağlılığı beyan edilen diğer pek çok konuyu destekler niteliktedir.
Projenin nihai amacı ise; eğitim yoluyla İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik” düsturunun gerçekleşmesine katkı sağlamaktır. Projede öğrenciler 14 haftalık çevrimiçi eğitim programına katılmaktadırlar. Projede Türk Dünyası söyleşileri de gerçekleştirilmektedir. Bu söyleşilerde bakanlar, milletvekilleri ve alanda önemli isimler misafir olmuşlardır. Proje kapsamında gençlere dijital içerik atölye eğitimleri verilmektedir. Bu atölye çalışmaları sonunda gençlerden Türk dünyası ile ilgili pozitif içeriklerin yer aldığı 130 proje (podcast- blog vb) gelmiştir. Projesi başarılı bulunan öğrencilere bilim kampı ödülü verilmektedir.
Proje basında en çok okunan haberler kategorisine girmesi yanı sıra sosyal medya da oldukça geniş yer bulmaktadır. Sayısız TV ve radyo programında proje işlenmiştir.
Türk dünyası Dijital Vatandaşlık projesinin 2023-2024 öğretim yılında ana teması “Türk Asrına Adım Adım: Azerbaycan ve 21. Yüzyıl Türk Asrı: Azerbaycan ve Ulu Önder Haydar Aliyev” olarak belirlenmiştir. Bu dönem içerisinde Türk dünyasından katılımcıların Azerbaycan ve Ulu Önder ile ilgili bilişsel ve duyuşsal farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır.
Projenin tanıtım videosu 42.000 kişiye ulaştırılmış hali hazırdaki 90 üniversite paydaş olmayı arzu ettiğini taahhüt etmiştir.

www.tudva.org
E bülten adresi: https://drive.google.com/file/d/1M5y_7B5_lwJ5Pi5JCiP0sb7DRnZ_yQJG/view
Twiter: https://twitter.com/Turkddv
Youtube: Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı
Facebook: https://www.facebook.com/TurkDDV/

Ek 1 Ders Listesi

Hafta Konu
1.       Hafta Açılış Dersi
2.       Hafta Tarihte Türk Dünyası ve Türk dünyası vatandaşlığına Sosyolojik Bakış
3.       Hafta Türk Dünyasının Tarihi Coğrafyası
4.       Hafta Çağdaş Türk Toplulukları
5.       Hafta İlk Kültür İzlerinden İmparatorluğa Türk Dünyası Tarihi
6.       Hafta Türk Dünyasında Ortak Değerler (Gelenek, Görenek ve İnanışlar)
7.       Hafta Türk Dünyası Kültürü (Dijital kültür)
8.       Hafta Türk Dünyası Edebiyatı ve Dilinin Ortak Yönleri(ORTAK TÜRKÇE)
9.       Hafta Türk Dünyasında Edebiyat ve Müzik
10.   Hafta Türk Dünyası Kültürü (Orhun’dan Anadolu’ya Ejderhaların Yolculuğu)
11.   Hafta Türk Dünyasında Spor
12.   Hafta Türk Dünyasında Eğitim ve Bilim
13.   Hafta 21. Yüzyıl Bağlamında Türk Dünyası ve Güncel Gelişmeler
14.   Hafta Türk Dünyası Tasavvuru (Konferans)
TÜRK DÜNYASI SÖYLEŞİLERİ
DİJİTAL İÇERİK ATÖLYESİ

 

- Advertisment -

En popüler

Güney Türkistan’da Özellikle Türklerin Yoğun Şekilde Yaşadığı Bölgelerde Büyük Sel Felaketi Yaşanıyor.

Güney Türkistan'da büyük bir şok ve üzüntü yaratan, Türklerin yaşadığı bölgeyi vuran ve şimdiye kadar görülmeyen sel felaketinde, alınan yeni bilgilere göre, Güney Türkistan'ın...

Betül Altınsoy’un Değerli Eğitimci/Yazar Ayşe Mercan Kara İle Söyleşisi

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Merhaba,1986 yazında Afyonkarahisar’ da dünyaya gözlerimi açmışım. Babamın tayini sebebiyle ülkemin en güzel şehirlerinden olan Bursa’da büyüdüm. Konya Selçuk üniversitesinde Türk...

Şair Kerem Taşkın – Sevinçler

Mutlu olmak sevince bağlı Sevinç kalbimde açıyor Çiçekler gibi coşuyor Kelebekler gibi uçuyor Sevinçler umutla dolu Bulutlar gibi bem beyaz İçinde yürür hayatın Neşe saçar yaşadıkların Umut et senin olsun Tüm yaşadıkların Sevgi içinde...

Değerli Ozan Aşık Rasim Genç İle Röportaj

Kendinizden bahseder misiniz? 1963 yılında Samsun Vezirköprü'ye bağlı Çorakdere köyünde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdi. Çok istemesine rağmen, imkânsızlıklar nedeniyle eğitimine devam edemedi. Çobanlıkla başlayan yaşamı, inşaat...

Son Yorumlar