10.3 C
Ankara
29. Nisan. 2024
No menu items!
Ana Sayfa Diğer Kültür Sanat Yiğit Emir AHİ’nin Yazar ve Şair Yalçın SEVİM İle Röportajı

Yiğit Emir AHİ’nin Yazar ve Şair Yalçın SEVİM İle Röportajı

Röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Röportajımıza başlarken, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Rica ederim ne demek. Tabii ki… Ben Yalçın Sevim, 1988 Afyonkarahisar doğumluyum. 3 çocuklu işçi bir ailenin çocuğu olarak doğdum. İlkokulumu Kasımpaşa ilköğretim okulunda, ortaöğretimimi ise Atatürk Lisesinde tamamladım. Daha sonra yükseköğrenimimi ise Afyon Kocatepe Üniversitesinde mimarlık üzerine okurken bazı nedenlerden dolayı okulu bırakıp daha sonra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başladım ve burayı bitirdim. 2014 – 2015 Eğitim-Öğretim Döneminde Afyon Kocatepe Üniversitesinde “Pedagojik Formasyon Eğitimini” tamamladım.

Şu anda 2. baskı olarak çıkarmış olduğum “Bir Adın Olmalı” adlı deneme kitabım ve ilk baskısı olan “Sevimli Papatyam” ve Ayna “Hislerimin Aynası” adlı şiir kitaplarım bulunmaktadır. Basılmayı bekleyen birçok şiir ve deneme kitaplarım var. Şiirlerimin, denemelerimin ve hikâyelerimin birçoğu “Bizim Ece Dergisi 2014 Şairler Antolojisi, Uluslararası Cengiz Aytmatov Şiir Antolojisi, Dört Mevsim Şiir Antolojisi, Derdimiz Edebiyat Söz Ustaları Şiir Antolojisinde ve Kimsesizler Hikâye Antolojisi” nde yer almıştır. 2009 yılından itibaren bir yayınevinde görev aldım, pazarlama ve dağıtım sorumluluğu yaptım. 2014 yılının başlangıcından bu yana Afyonkarahisar’da bir gazetede köşe yazarlığına başlamış olup ve gazetede yazdığım birçok denemeyi okuyucularımla buluşturdum. Sinada Edebiyat dergisinde “Editör” olarak görev yaptım. Ve bir dönem TEK Akademi “Yazı İşleri Müdürlüğünü” sürdürdüm. Afyonkarahisar Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda görev aldım. Bunların dışında da www.antoloji.com’da şiirlerime yer verildi ve hâlen şiirlerimde orada yayımlanmaktadır. www.siirzamani.org sayfasında yayınlanan yazılarım ve şiirlerim “Günün Yazısı” olarak seçilmiştir. Kardelen Edebiyat, Bizim Ece Edebiyat, Güncel Sanat Kültür ve Edebiyat, Halk Edebiyatı, Maki Kültür Sanat Edebiyat, Yeni Dönem Sanat Edebiyat, Sinada Edebiyat, Akpınar Kültür Sanat Edebiyat Dergilerinde ve internet sitelerinde yazılarım, şiirlerim yayımlandı, yayımlanmaya da devam etmektedir. Evliyim, şu anda Ankara’da hem editörlük hem de kendi kurmuş olduğum Yalçın Sevim Akademi’nin Kurucusu olarak çalışmalarıma devam etmekteyim.

Şiir ile ne kadar zamandır meşgul oluyorsunuz, bu bir ifade biçimimi, bir ihtiyaç mı? Şiir sizin için nedir, ne anlama geliyor?
Şiir yazmaya 2006 yılında amatörce bir hevesle başladım ve zaman içerisinde farklı türlerde (hikâye, deneme vb.) yazmaya başladım. Şu anda şiir dışında deneme ve hikâye türünde eserler de kaleme almaktayım. Bence ihtiyaçtan ziyade şiir bir ifade biçimidir. İnsan eserlerine kendi hayatını, kendinden bir şeyler katmak istiyorsa ve bunu insanlara duyurmak amacıyla yapıyorsa şiir yazan kişi kendisini ifade eder. Tabii ki bu durum kişiye göre ya da yazanlara göre değişebilir. Bana göre ifade etmek güzeldir. Bazılarına göre ihtiyaçtır. İhtiyaçtan doğmuş ve gelişmiştir diyebiliriz.

Günümüz insanının gündemi her gün değişen hayat koşturmacası içinde şiire yeterince vakit ayırdığını düşünüyor musunuz?

Hayır, düşünmüyorum. Ancak şiire kendini adamış, şiiri hayat süzgecinden geçiren ve şiire gönlünü vermiş, şiiri seven biri her ne koşulda olursa olsun şiir için, yazmak için vakit ayırabilir. Ben şahsen hayatın bu derece koşuşturmacası içinde şiire vakit ayırıyorum. Çünkü şiiri ve yazmayı seviyorum. Şiir benim her şeyim oluyor.

Eserlerinizin insanlara nasıl bir duygu bırakmasını arzuladınız? Kaç tane eseriniz var ve türleri nelerdir?

Eserlerimin okuyucularda kendilerini bulmalarını, dış ya da iç dünyada göremediklerini, şiirlerimi veya yazdıklarımı okuyarak farklı bakış açılarına sahip olmaları, hayal dünyasında değil de gerçek yaşadığı dünyada güzel bir his uyandırsın istedim, isterim de… Şu an basılı olarak yazmış olduğum 2 tane şiir kitabı, 1 tane deneme kitabı ve 1 tane üniversiteye hazırlık edebiyat konu anlatımı kitabı yazdım. Hazırda basılmayı bekleyen 10’a yakın eserim daha var.

Sanatınızı icra ederken etkilendiğiniz veya örnek aldığınız kişiler kimlerdir, neden? Bu kişilerin sanatsal gelişiminize etkisi nedir?

Özellikle usta edebiyatçılar var. Üstadım diye nitelendirdiğim Değerli İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Mevlâna, Yunus Emre, Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli Kanık, Ahmet Hamdi Tanpınar, Edip Cansever, Cahit Sıtkı Tarancı, Atilla İlhan vs… Bu yazar ve şairlerimizi örnek aldım. Çünkü bunları okuduğumda kendimde, hayal dünyamda, edebiyat alanında gelişmemde ve yazmamda önemli etkileri olmuştur. Doğru düşünüp doğru yazmamda ya da nasıl yazabilirim mantığında bana çok büyük katkıları vardır.

Yaşamınızın olmazsa olmazları nelerdir?

Öncelikle yanımda olan ve beni her daim destekleyen, desteğini esirgemeyen, gizli kahramanım olan biricik değerli eşim, ailem, kitaplarım, kalemlerim, yemeklerim, gezip yeni yeni yerler keşfetmem, yeni eserler ortaya çıkarmam ve öğrencilerime en iyi şekilde eğitim hizmeti sunmam, çalışmalarımda başarılı olabilmek için elimden gelenin fazlasını yapmak yaşamımda olması gerekenlerden önemli olanlardır.

Kültür sanat adına katıldığınız yurt içi yurt dışı etkinlikler (sergi, festival, yarışma, kongre, sempozyum, seminer, şenlik, konferans, bienal, kurs, eğitim faaliyeti, dernekler, vakıflar) nelerdir?

Yurt içinde birçok hatta sayısı çok denecek kadar birçok yarışmaya, sempozyuma, seminerlere, kurslara, eğitim faaliyetinde bulunan merkezlere ve başkan yardımcılığını yaptığım şairler ve yazarlar derneği vardı. Uluslararası Cengiz Aytmatov Şiir yarışmasına katıldım. Eserim Uluslararası Cengiz Aytmatov Şiir Antolojisi kitabında yer aldı. Mimoza Global Medya 1. Şiir Yarışmasında “Yılın En Başarılı Şairi (2023)” seçilerek ödüllü plaketimi aldım. Yurt içi ve yurt dışında açılan 2023 Altın Kalemler Şiir Yarışmasında “Şiir Bahçelerinde” adlı eserim “Takdirname” ödülüne layık görüldü. Yine birçok şiir yarışmalarında 2.lik, 3.lük ve mansiyon dalında ödül aldım, birçok antoloji kitaplarında ve edebiyat projelerinde yer almış, ödüllerim ile son zamanlarda adımdan sıkça söz ettiren ve tanınan bir şair/yazar oldum. Bunların dışında çok faaliyete katıldım ve ödüller aldım ancak buraya yazmakla bitmez ve okuyucumuzu da fazla sıkmadan sözüme son vereyim.

Gelecekle ilgili planlarınız nelerdir?

Güzel ve yaşanılası bir gelecek hayal ediyorum. Yeni çalışmalarım var, yayınevi kurdum yayınevimde binlerce insana ve yeni yazacak kişilere yazarlara ve yazar adaylarına “Şekil Yayınları” olarak kapımı açıyorum. Öğrencilerime sınavlara hazırlık aşamasında olan bir yer açmayı düşünüyorum (kurs ve okul vs.). Hedeflerimde ve yaptığım ya da yapacağım işlerde ben değil de biz duygusuyla herkese seslenmek, yardım etmek istiyorum. Sosyal medyayla aranız nasıl? Hangi mecraları kullanıyorsunuz? Hangilerini kullanmıyorsunuz ve neden? Sosyal medya ile aram iyidir. Ancak çok fazla oralarda vakit geçirme taraftarı değilim. Facebook, Instagram, LinkedIn, X gibi mecraları kullanmaktayım. Günün belirli saatlerinde kullanıyorum. İletişim için, kendimi geliştirmek ve dünyada neler olup bitiyor şeklinde bakıp çıkıyorum.

Değerli vaktinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Sevgiyle kalın…

Böylesi güzel bir röportajda şahsıma yer verdiğiniz için ayrıca ben de size teşekkür ederim. Sevgi ve saygılarımla. Keyifli günler dilerim. Hoşça kalın…

- Advertisment -

En popüler

Betül Altınsoy’un Değerli Eğitimci/Yazar Ayşe Mercan Kara İle Söyleşisi

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Merhaba,1986 yazında Afyonkarahisar’ da dünyaya gözlerimi açmışım. Babamın tayini sebebiyle ülkemin en güzel şehirlerinden olan Bursa’da büyüdüm. Konya Selçuk üniversitesinde Türk...

Şair Kerem Taşkın – Sevinçler

Mutlu olmak sevince bağlı Sevinç kalbimde açıyor Çiçekler gibi coşuyor Kelebekler gibi uçuyor Sevinçler umutla dolu Bulutlar gibi bem beyaz İçinde yürür hayatın Neşe saçar yaşadıkların Umut et senin olsun Tüm yaşadıkların Sevgi içinde...

Değerli Ozan Aşık Rasim Genç İle Röportaj

Kendinizden bahseder misiniz? 1963 yılında Samsun Vezirköprü'ye bağlı Çorakdere köyünde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdi. Çok istemesine rağmen, imkânsızlıklar nedeniyle eğitimine devam edemedi. Çobanlıkla başlayan yaşamı, inşaat...

Devlet Bahçeli: Türk Birliğinin Hasretini Çekip Hayallerini Kuran Merhum Türkeş Bey’in İnanıyorum ki Ruhu Şad Olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin, “Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in 27.Vefat Yıldönümü” münasebetiyle yayınladıkları anma mesajını sunuyoruz. Türk siyaset ve demokrasi hayatına derin...

Son Yorumlar