10.3 C
Ankara
2. Mayıs. 2024
No menu items!
Ana Sayfa Köşe Yazısı Abdullah Gazioğlu Yazdı-Karabağ Zaferi ve Aras Şiiri

Abdullah Gazioğlu Yazdı-Karabağ Zaferi ve Aras Şiiri

Ermenistan 29 yıl boyunca haksız ve hukuksuzca Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ topraklarını işgal etti. 27 Eylül tarihinde Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarına saldırarak masum sivil ve çocukları şehit etmesi ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ülkesini savunması ile başlayan savaş, 44 gün sonra Azerbaycan Cumhuriyetinin mutlak zaferi ile sonuçlandı.
Bugünler de ise gündemimizde İran basınında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan aleyhine başlatılan çirkin yersiz iddialar yazılar ve karikatürler yayınlamaktadır. Dini lider Hamaney, Dışişleri Bakanı ve Milletvekilleri sert açıklamalarla Türkiye ve İran arasında çatışmaya sürüklenen bir sürece itilmek istendiği görülmektedir.
Peki İran’ın ‘’ bir bardakta su da fırtına kopardığı’’ olayı hatırlayalım.
Azerbaycan’ın Karabağ’ın işgalden azat edilmesi hasebiyle 10 Aralık Zafer gününde onur konuğu olarak katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın okuduğu Aras Nehri şiiri
Derki’’
Aras’ı ayırdılar, İçini mil ile doyurdular.
Men ayrılmazdım Zor ile ayırdılar.
Ay Laçin can Laçin, Men sana kurban Laçin’’
Tüm Azerbaycan Türk’lerinin gönlünde dilindedir.
Şiir şu açıdan çok önemlidir. Bir milletin bir ulusun gelecek kaygısı bir hedefidir. 60 milyon Azerbaycan Türkleri Türkmençay antlaşması ile bölünerek ayrıldılar. Kuzeyde kalan bağımsız Azerbaycan devletini kurdu. Güneyde yaşayan Türk’ler ise İran devletinin esareti altında yaşamaktadır. Azımsanmayacak bir sayı ile şu an 50 milyona yakın büyük bir güçtür.
Bakü de okunan bir şiir iki devlet bir millet şiarı ile hem Anadolu hem de Azerbaycan Türk’lerinin birlikte ortaya koyduğu bir tasarrufun vizyonun sesidir.
Karabağ zaferi bir uyanışın ayağa kalkmanın birleşik bağımsız büyük bir Azerbaycan devletinin mihenk taşıdır, adımıdır.
Her milletin böyle bir uyanışa açılan şiirleri vardır. Türk milliyetçilerinin sıkı sıkı bağlandığı ülküsü, her ferdimizin bildiği yüreğinde taşıdığı bir şiir geldi aklıma.
Ziya Gökalp’in Turan şiirinde okuduğu
‘’ Vatan ne Türkiye’dir Türklere ne Türkistan Vatan; büyük ve müebbet bir ülkedir Turan’’
Bu dizeler 100 yıl önce yeni cumhuriyet kurulma aşamasında yazılarak büyüyecek gelişecek Türk devletinin yolunu, hedefini, misyonunu satırlarla çiziyordu.
Hülasa iki Türk devletinin dayanışması nasıl bir etki yarattığını Karabağ’da kendisini gösterdi. Bundan sonraki Azerbaycan’ın Kafkasya bölgesinde yeni bir güç oluşturacağı aşikardır. Karabağ’da ki askeri ortaklık bundan sonraki dönemlerde her durumda devam edilmelidir.
İktisadi ve siyası açıdan iki devlet tek bir strateji belirlenmelidir.
Buradan hareketle iki devlet nerede bir Türk yaşıyorsa onların iktisadi siyasi ve kültürel açısından birlikte politika geliştirmelidir.
Irak’ta, Suriye’de, Rusya’da, İran’da, Kıbrıs’ta, Çin’de, Batı Trakya’da yaşayan soydaşlarımıza iki devlet birlikte el uzatmalı, iktisadi olarak desteklemelidir. Birlikte uluslararası arenada sesi olmalıdır. Birleşmiş Milletler nezdinde dillerini, ırklarını, kültürlerini, benliklerini birlikte koruyacak avazı olmalıdır.
Burada oluşacak sinerji tüm Türk devletlerinin içinde olduğu Turan/ Türk Devletler Topluluğuna ilk ve sağlam bir adım olacaktır.
Bu vesile ile Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev nezdinde tüm Azerbaycan Türklerinin zaferini yürekten kutluyorum. Kahramanca savaşan şehitlere rahmetle anıyor gazilere sağlık ve uzun ömürler Yüce Rabbim den niyaz ediyorum.
Türkistan’da Çin zulmünde inim inim inleyen her geçen gün Türklüklerini, Müslümanlıklarını unutturmak için baskıya maruz kalan Uygur Türklerine vesile olmasını diliyorum.

Gazi Abdullah Gazioğlu

- Advertisment -

En popüler

Betül Altınsoy’un Değerli Eğitimci/Yazar Ayşe Mercan Kara İle Söyleşisi

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Merhaba,1986 yazında Afyonkarahisar’ da dünyaya gözlerimi açmışım. Babamın tayini sebebiyle ülkemin en güzel şehirlerinden olan Bursa’da büyüdüm. Konya Selçuk üniversitesinde Türk...

Şair Kerem Taşkın – Sevinçler

Mutlu olmak sevince bağlı Sevinç kalbimde açıyor Çiçekler gibi coşuyor Kelebekler gibi uçuyor Sevinçler umutla dolu Bulutlar gibi bem beyaz İçinde yürür hayatın Neşe saçar yaşadıkların Umut et senin olsun Tüm yaşadıkların Sevgi içinde...

Değerli Ozan Aşık Rasim Genç İle Röportaj

Kendinizden bahseder misiniz? 1963 yılında Samsun Vezirköprü'ye bağlı Çorakdere köyünde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdi. Çok istemesine rağmen, imkânsızlıklar nedeniyle eğitimine devam edemedi. Çobanlıkla başlayan yaşamı, inşaat...

Devlet Bahçeli: Türk Birliğinin Hasretini Çekip Hayallerini Kuran Merhum Türkeş Bey’in İnanıyorum ki Ruhu Şad Olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin, “Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in 27.Vefat Yıldönümü” münasebetiyle yayınladıkları anma mesajını sunuyoruz. Türk siyaset ve demokrasi hayatına derin...

Son Yorumlar