10.3 C
Ankara
28. Nisan. 2024
No menu items!
Ana Sayfa Diğer Eğitim Mehtap Akgül Yazdı - Farklılıkta Güzeli Görmek

Mehtap Akgül Yazdı – Farklılıkta Güzeli Görmek

Mehtap Akgül Yazdı – Farklılıkta Güzeli Görmek

Değerli okurlarım, yine farkındalık içeren cümlelerimde sizlerle buluşmanın mutluluğunu taşıyorum.

Otizmin tam nedenin bilinmediği günümüzde birçok bilim insanları halen otizmin nedenleri ile genetik ilişkisi konularını araştırmaktadırlar.

Otizm; yaygın gelişimsel bozukluk; birden fazla bozukluğu içeren genel bir tanı grubu olup, erken çocukluk döneminde başlayan sosyal etkileşim, iletişim, dil gelişimi ve davranış alanların da çoklu temel fonksiyonların gelişmesinde gecikmeleri de içeren bir spektrum bozukluğudur. Bu grupta yer alan ve en çok bilinen yaygın gelişimsel bozukluk “Otizm Spektrum Bozukluğu”dur.

Otizm Spektrum Bozukluğu’nun tanımındaki unsurları detaylandırmak gerekirse;

– Bebeklikten itibaren karşısındakinin gözüne bakamama

– Ortak dikkat ve işaret etme davranış yetersizliği

– Üç yaşından önce ortaya çıkar

– Ciddi sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğunun yanında, sosyal davranış, dil, algısal fonksiyonlar, tekrarlayan davranışlar ve ilgilerle kendini gösteren, hafiften ağıra kadar seyreden, her bireyde farklı özellikleri olan gelişimsel nörobiyolojik bir bozukluktur.
Otizm ve üstün zeka arasında bağlantı da olabilir. Otizm genlerini taşıyanların zeka testlerinde daha başarılı olabileceği belirlendi. İskoçya’daki Edinburgh ve Avustralya’daki Queensland üniversitelerinden bilimcilerinin araştırması, otizm riskini arttıran genleri üstün zeka ile ilişkili olabileceğini gösterdi. Bilimciler, yaklaşık 10 bin kişiyi bir dizi zeka testine tabi tuttu ve DNA’larını inceledi. Hiç otizm belirtileri göstermeyen ancak bu sendromla bağlantılı genetik izler taşıyanların testlerde ortalamadan daha iyi sonuçlar elde ettiği görüldü.

Aynı testleri 921 ergen ikizle de tekrarlayan bilimciler, otizmle bağlantılı genlerin zeka ile ilişkili olduğuna dair daha fazla bilgiye ulaştılar.

Araştırmaya imza atanlardan Dr. Toni-Kim Clark’a göre, bulgular, otizm riskini arttıran genetik varyasyonların otizmli olmayanların zekasını olumlu yönde etkiliyor.

Prof. Nick Martin de Rain Man gibi filmlerde de otizm ve dehalık arasındaki “ince çizginin” ele alındığını hatırlatmış ve araştırmalarına göre, otizm riskini arttıra genlere sahip kişilerin spektrum belirtilerini göstermeyenlere avantaj sağladığına dikkat çekmiştir.

Bu araştırmalar “MolecularPsychiatry” dergisinde yayımlanmıştır.

Araştırmalara göre, otizm spektrum bozukluğundaki bazı bireylerin ortalama zekadan daha ileri düzeyde görsel ve konuşma becerisi gerektirmeyen akıl yürütme yetilerini kullanarak karmaşık sorunları çözebilmelerini sağlayan sözel olmayan zekaya sahip olduğu biliniyor.
Evet, kıymetli okurlarım, aslında her farklılık zorluk içerir yeter ki güzeli görelim bize umut yeter diyerek sözlerimi sonlandırıyorum.

SELAM OLSUN.

Mehtap AKGÜL

BOSDER BAŞKANI

- Advertisment -

En popüler

Betül Altınsoy’un Değerli Eğitimci/Yazar Ayşe Mercan Kara İle Söyleşisi

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Merhaba,1986 yazında Afyonkarahisar’ da dünyaya gözlerimi açmışım. Babamın tayini sebebiyle ülkemin en güzel şehirlerinden olan Bursa’da büyüdüm. Konya Selçuk üniversitesinde Türk...

Şair Kerem Taşkın – Sevinçler

Mutlu olmak sevince bağlı Sevinç kalbimde açıyor Çiçekler gibi coşuyor Kelebekler gibi uçuyor Sevinçler umutla dolu Bulutlar gibi bem beyaz İçinde yürür hayatın Neşe saçar yaşadıkların Umut et senin olsun Tüm yaşadıkların Sevgi içinde...

Değerli Ozan Aşık Rasim Genç İle Röportaj

Kendinizden bahseder misiniz? 1963 yılında Samsun Vezirköprü'ye bağlı Çorakdere köyünde doğdu. İlkokulu köyünde bitirdi. Çok istemesine rağmen, imkânsızlıklar nedeniyle eğitimine devam edemedi. Çobanlıkla başlayan yaşamı, inşaat...

Devlet Bahçeli: Türk Birliğinin Hasretini Çekip Hayallerini Kuran Merhum Türkeş Bey’in İnanıyorum ki Ruhu Şad Olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin, “Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in 27.Vefat Yıldönümü” münasebetiyle yayınladıkları anma mesajını sunuyoruz. Türk siyaset ve demokrasi hayatına derin...

Son Yorumlar